
De ce ne imbolnavim? Este absolut evident ca exista o legatura cu modul in care omul isi gestionează emotiile si starea de sanatate. Boala nu vine peste noi intamplator, nu „cade” pur si simplu in corpul nostru, ci vine ca urmare a unei suferinte, a unui stres.
Din ce in ce mai multi oameni in lume se intreaba de ce au o anumita boala. Din fericire sunt multi medici, specialisti din zona neurostiintelor, psihiatriei, psihologiei, asistenti sociali si alte profesii care lucreaza in sfera sanatatii mentale si observa ca boala vine ca urmare a unor situatii de viata nedepasite psihic si emotional.
Desigur, ne putem pune tot felul de intrebari pentru a vedea ca totul are o bio-logica si este o consecinta a ceea ce am trait pana acum. De exemplu, până acum eram sanatos si dintr-o data m-am imbolnavit, sau am dobandit un comportament nedorit?
Psihobiologia raspunde unei nevoi de a afla „de ce”, de unde vin bolile, tulburarile si afectiunile noastre, de ce anumite lucruri se repeta atat de evident in viata noastra, de ce intalnim mereu acelasi tipar de oameni in viata noastra, de ce facem accidente si cat la suta din ceea ce ni se intampla este o coincidenta sau o pura sincronicitate.
Cu cat suferim mai mult, simțind vina, rusine, stres, panica, experimentand sentimentul de a fi blocati inauntrul nostru, cu atat manifestam mai multe patologii. Nu sunt coincidente.
Dar suferinta nu vine de la sine, ci trebuie sa observam ce s-a intamplat chiar inainte de a ne imbolnavi sau de a avea suferinta/afectiunea pe care o experimentam acum.
Cum se transfera programul de boala in corp?
Ca sa putem supravietui ca specie si ca individ, trebuie sa avem programe automatizate care sa ne ajute sa traim clipa de clipa. Cuvantul de baza in Psihobiologie este Supravietuirea, adica insasi perpetuarea vietii. Iar aceasta o dobandim prin automatizari.
Exista o parte constienta a noastra – ce anume putem observa, si mai exista o parte subconstienta, unde se stocheaza tot ce am trait vreodata in viata noastra, tot ce am vazut, auzit, perceput cu simturile noastre.
Subconstientul este ca un depozit urias de memorii, de date ce provin nu doar din viata noastra de la conceptie si pana acum, ci si din informatiile primite din neam, mostenirea transgenerationala.
Punand intrebari in familie, putem observa anumite repetitii ce vin din neam. Uneori observam repetitia aceleiasi boli din generatie in generatie, adica acelasi stres pe care l-a avut un parinte sau un bunic il somatizam si noi, il retraim la nivel de organ.
Cand traim o trauma, o drama, o suferinta pe care nu o putem depasi emotional, la care nu gasim solutii in mintea noastra, care ne tulbura si ne bulverseaza, fie:
- o verbalizam, intelegem situatia si o vindecam, dandu-i o semnificatie sanatoasa,
- o reprimam in subconstient, prin intermediul creierului automat – mecanismul prin care se produc automatizarile – care o descarca undeva anume in corp.
Numim aceste tulburari, aceste suferinte, conflicte. Le constientizam pe masura ce incercam sa le descriem si sa le verbalizam. Conflictele psihice pot fi mentale sau emotionale. Ele arata blocajul emotional in care intram cand o situatie nu poate fi rezolvata in mintea noastra, si desi pot trece ani buni de la eveniment, odata readus la suprafata constientului, conflictul emotional are acelasi efect perturbator asupra individului ca si cand s-ar fi intamplat acum 5 minute.
Un conflict de azi poate fi in legatura cu ceva ce s-a intamplat:
- Pe axa timpului sau pe Linia Vietii noastre.
- In Programul de Pornire, mai exact 9 luni inainte de conceptie, perioada sarcinii si primul an de viata. Aceste 30 luni alcatuiesc Programul Scop sau Programul de Pornire.
- Mosteniri transgenerationale, repetitia unor situatii sau evenimente care s-au mai intamplat deja in neam.
Conflictele pot fi noi sau vechi, in functie de cum le regasim asezate pe axa timpului, uneori suntem bantuiti de conflicte ce s-au intamplat cu ani in urma.
E ca un iceberg:
- Anumite aspecte ale conflictului emotional pot fi constiente, la suprafata icebergului.
- Masa conflictuala si continutul conflictual, adica emotiile captive sunt de regula bine tinute in partea nevazuta a icebergului.
Supravietuim tocmai pentru ca nu ne amintim constient toate emotiile pe care le-am trait in viata noastra. Nu am putea sa suportam la nivel emotional daca am fi in permanenta constienti de tot ce am simtit negativ si traumatizant in viata noastra. De aceea este util sa ne reprimam emotiile, dar la un moment dat ele trebuie scoase din subconstient. Daca nu eliberam emotiile intr-un mod constient prin verbalizare, un proces deosebit de sanatos, atunci emotiile vor iesi la nivel de organ sub forma de boala.
Conflictele nu raman pentru totdeauna in profunzime dupa descarcarea lor in subconstient. Ele revin ciclic la suprafata, cu o exactitate surprinzatoare. Daca imparti varsta unui diagnostic la 2, vei observa un alt eveniment similar, sau uneori identic (de exemplu, daca ai un accident la 32 ani, imparti aceasta varsta la 2 si descoperi ca la 16 ani ai avut un alt accident. Totul revine ciclic, este un principiu biologic.)
Subconstientul tine evidenta tuturor celor intamplate in viata noastra. Constient, de cele mai multe ori nu facem o conexiune intre evenimente similare, repetitie ciclica, varste diferite si emotii. Este consumator de energie psihica sa facem acest lucru, este nevoie sa ne acordam timp pentru vindecare.
Conflictele pot fi vechi si cu adanci radacini emotionale in trecutul nostru, dar sa nu uitam sa ne exploram viata emotionala actuala. Ce traiesti in prezent? Ce te face sa suferi? Ce te irita sau te deranjeaza?
Solutii pentru eliberarea conflictelor emotionale si vindecarea bolilor
Ce facem cu conflictele? Cum eliberam emotiile? Cum sa te vindeci de o boala constientizand ce simti?
- Cand se intampla sa intri intr-un conflict emotional, verbalizeaza ce simti, macar in interiorul tau, asa nu va fi nevoie sa descarci emotiile in subconstient.
- De-a lungul vietii noastre nu am fost mereu constienti de ce se intampla cu noi, deci putem avea anumite situatii neincheiate in interiorul nostru. Vorbeste despre acele situatii, observa ce ai simtit. Iarta, fa pace in sufletul tau! Nu mai cara poveri dupa tine, bombe emotionale care se transforma in boli! Lasa calea libera pentru tine si urmasii tai!
Suntem pe atat de liberi pe cata pace avem in sufletul nostru.
Pentru ca in realitate conflictele ne ghideaza calea!
De exemplu, daca ai avut o relatie conflictuala cu tata, vei face tot posibilul sa eviti oamenii care seamana cu el, care au tipare comportamentale ca el, ori au acelasi tip de raspunsuri emotionale ca tata. Din prima secunda nu iti place acea noua persoana, ai impresia ca ai extra-simturi, dar de fapt acea persoana a venit in viata ta ca un raspuns al subconstientului tau de a inchide acel tip de conflicte. Observam doar tiparele pe care le cunoastem deja. Daca iti schimbi atitudinea si accepti oamenii care sunt in viata ta asa cum sunt ei, nu e nevoie sa revina acelasi tipar de oameni. Daca persisti in a opune rezistenta, sau vrei sa schimbi oamenii, din automatism vor reveni acelasi tip de oameni. Si Universul are tiparele lui, care se schimba cand noi schimbam ceva.
Einstein spunea ca este o nebunie sa crezi ca poti sa faci acelasi lucru in mod repetat si sa astepti ca lucrurile sa se schimbe.
Alege sanatatea, fa-ti curajul sa te eliberezi de emotiile care nu iti aduc pace si bucurie!
Viziteaza websiteul autorului GabiBadaluta.com, pentru mai multe astfel de articole.
(782)