„Dacă îţi vei alimenta în permanenţă mintea cu gânduri şi sentimente corespunzătoare imaginii de sine pe care o doreşti, poţi, prin practică susţinută, să transpui în experienţe de viaţă acea imagine.” – Herbert Harris
La fel cum a-ti citit in articolele anterioare: „Imaginea de sine” si „Importanta imaginii de sine”, astazi continuam cu completari valoroase legate despre acest subiect.
Imaginea de sine are legătură cu a observa și cu formarea obișnuințelor; aceasta este cheia succesului in viata.
Ele s-au format de-a lungul timpului și tu, prin procesul de observare a lor, le aduci energie în plus și le întărești.
Este interesant să vezi cum se formează imaginea de sine a unui copil, că este bun, rău, inteligent, bogat sau sărac din ce-i spui tu și cei din jur pentru că el nu are gardian.
De aceea recomandarea mea pentru cei care au copii este să alegeți cu mare grijă locurile și oamenii în preajma cărora se nasc, cresc și se dezvoltă copiii.
Imaginea de sine se creează prin repetiția acelor stimuli din exterior, fie că sunt imagini, cuvinte, ceva ce simte sau mirosuri.
Se formează celule cerebrale care rămân acolo și se vor întări prin repetiție, iar impregnând în subconștient, se creează paradigmele.
Ce este imaginea de sine?
Vizualizează imaginea de sine a ta sau a copiilor ca pe un termostat.
Exact așa funcționează imaginea de sine pe care fiecare dintre noi o avem.
Și pe această temă vă recomand cartea de Dr. Maxwell Maltz, ”Psihocibernetica”, care explică foarte bine cum funcționează acest mecanism.
Cum funcționează acest termostat și cum putem noi să ne dăm seama de el și să-i schimbăm setările?
Să presupunem că noi setăm centrala la 70 de grade ca apa să fie de 70 de grade și când ajunge în calorifere să ajungă la o anumită valoare. Termostatul nu face altceva decât să monitorizeze ce se întâmplă în centrală.
La fel face și imaginea ta de sine, monitorizează ce se întâmplă cu rezultatele tale și în momentul în care rezultatele pe care tu le ai se schimbă dintr-un motiv sau altul, la fel cum se întâmplă cu temperatura, când crește sau scade, termostatul preia controlul automat.
Nu ai nevoie de conștient, se preia automat controlul și, în cazul nostru, dă drumul la foc și se menține focul acolo atâta timp cât rezultatele vor fi cele pe care noi le-am setat.
După aceea se oprește focul.
Toate acestea se întâmplă automat, adică fără activitatea conștientă.
Deoarece subiectul: „Imaginea de sine” este un subiect foarte amplu, cu siguranta voi reveni cu noi informatii legate de acest subiect.
„Imaginea de sine este concepţia ta despre propria persoană. Este reprezentarea mentală şi emoţională pe care o cultivi în câmpul conştiinţei, referitoare la ceea ce eşti şi la ceea ce reprezinţi.” – Herbert Harris
„Vazand, simtind, gandind, crezand – acestea sunt etapele schimbarii stilului nostru pe exterior si a imaginii de sine interioare” – Stacy London
(1397)