De ce este important sa citim?
Pentru că te îmbogăţeşte, în toate aspectele! E ca si cum ai zbura la mare atitudine in cautare de informatii si cunostiinte. Este o calatorie spre iluminare.
Te-ai intrebat vreodata de ce este important sa citim?
Cu siguranta raspunsul tau este in favoarea cititului. Chiar daca ai citit o singura carte in toata viata ta, cu siguranta ti-ai dat seama ca a citi este egal cu a primi. Primesti cunostiinte noi care te ajuta sa constientizezi lumea inconjuratoare mai bine decat o faceai inainte si te ajuta sa cresti in intelepciune.
Incomparabila placere. O singura carte buna si poti simti placerea si bucuria de a citi. A citi e ca si cum ai furniza hrana mintii. Cititul iti da informatie si cunostiinte si te face sa faci distinctie intre cele doua. Lectura este hrana pentru minte si suflet.
Cititul ne informeaza ce se intampla in jurul nostru.
Cititul ne incurajeaza, ne ajuta sa gandim, sa ne imaginam, sa gandim „out of the box” si sa vizualizam chiar si ceea ce la inceput pare imposibil.
Prin citit ajungem sa constientizam ca intelepciunea, cunostiintele si mintea umana nu au limite.
Cu cat citesti mai mult cu atat ti se dezvolta abilitatile cognitive, imaginatia, abilitatile de a rezolva situatii, de a lua decizii.
Citim acum, aici, despre cat de important este cititul… dar daca ar fi sa te intrebi: cat am citit, de ce am citit, cum am fost ajutat de ceea ce am citit dealungul timpului – care ar fi raspunsurile tale? Esti de acord ca, daca „citim valoare” , crestem?
„De ce este nevoie sa citim?”
Bogdan ne raspunde:
… ceea ce imi vine acum in minte, legat de cat de valoros poate fi sa citim, sunt urmatoarele:
In vechile scripturi stau la vedere de mii de ani doua adevaruri – „Omul nu va trai numai cu paine, ci cu orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu” si „La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu, si Cuvantul era Dumnezeu. El era la inceput cu Dumnezeu. Toate lucrurile au fost facute prin El; si nimic din ce a fost facut, n-a fost facut fara El. In El era viata, si viata era lumina oamenilor.”
La o analiza atenta, cu mintea deschisa, a celor doua citate este evidenta importanta cititului si a ceea ce citim.Un alt aspect important este ca, ceea ce citim are si va avea o influenta majora asupra capacitatii noastre de a analiza si constientiza lumea inconjuratoare – prin imbogatirea vocabularului nostru, a conexiunilor cerebrale si hartilor mentale. Am sa explic foarte simplu de ce un vocabular bogat – vocabularul fiind totalitatea cuvintelor folosite în mod efectiv de catre cineva în analiza si exprimare – este foarte important. Imagineaza-ti te rog orice situatie doresti, orice problema doresti sau orice circumstanta doresti – toate acestea vor fi analizate de tine si intelese, doar cu ajutorul totalitatii cuvintelor pe care le ai in vocabularul tau si al combinatiilor si conexiunilor pe care le faci in minte intre cuvintele pe care le ai „la tine” si pe care le intelegi. Este tot ceea ce ai, in acel moment, la indemana pentru a analiza, a intelege si a decide cu privire la acea situatie, problema sau circumstanta – gandeste-te…
La cele de mai sus a-si mai adauga vizualizarea si imaginatia, care, sunt doua unelte mentale foarte puternice si de baza, pe care le avem la indemana, pentru a ne crea viata pe care o dorim cu adevarat. Suntem fiinte care gandim in imagini iar in spatele imaginilor si a filmelor mentate stau cuvintele. In momentul in care citim ne hranim mintea, cream imagini si filme mentale, ne exersam imaginatia si cream harti mentale care ne vor ajuta „in explorarea” vietii si implicit in a ne bucura de viata si a ne vorma propria filosofie despre viata.
Indemnul meu este: „Haideti sa citim materiale si carti valoroase!”
Unul dintre mentorii mei dragi, Dl. Jim Rohn imi punea o intrebare simpla si importanta: „Citesti cartile care sa te ajute sa devii ceea ce doresti sa devii in urmatorii trei, cinci, zece ani?”
Tu ce parere ai? Cat de important este sa citim si ce sa citim?
(1412)